Jopen Meesterstuk 2020

Vandaag doe ik een test van een biertje van brouwerij JOPEN. Meesterstuk 2020.

Informatie van de website JOPEN:

“We gaan terug naar waar het ooit allemaal begon. Ons stadje Haarlem is een van de grootste brouwersteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het bier wordt in “JOPEN” (biervaten) van 112 liter over de rivier het Spaarne vervoerd. In 1994 viert ons stadje Haarlem haar 750-jarig bestaan. Om dat te vieren gaan we in de stadsarchieven op zoek naar bierrecepten. En zo herintroduceren we het Haarlemse bier. Met Hoppenbier uit 1501 luiden we op 11 november 1994 het feestjaar in. En zo werd brouwerij JOPEN, vernoemd naar biervaten, geboren”. Tot zover de website geciteerd.

Heerlijk, eindelijk weer een historisch verhaal over een brouwerij. En er komt ook nog een vleugje religie om de hoek kijken, want ……. sinds 2010 is de brouwerij gehuisvest in de Jopenkerk, de voormalige Jacobskerk. Ze hebben inmiddels een tweede brouwerij.

Ter ere van Sint Maarten, de beschermheilige van het Haarlemse brouwersgilde, brouwt Jopen jaarlijks in gelimiteerde oplage een Meesterstuk (wisselende receptuur). Jopen is jarig op Sint Maartensdag (11/11) en dat vieren ze.

Omschrijving van de smaak:

Meesterstuk 2020 is een Caramel Seasalt Brownie Pastry Stout. Dit bier is hoog in alcoholpercentage (13%) door de havervlokken en zoet door de melksuikers. Door toevoeging van cacao, zeezout, karamel en vanille krijg je een to-die-for caramel seasalt brownie. Deze omschrijving is niet van mij. Gezien mijn smaakvoorkeur voor bier, begin ik toch twijfels te krijgen. Meesterstuk 2020 is 14 maanden gerijpt op een bourbon blend van Heaven Hill and Buffalo Trace barrels. Het moet niet gekker worden. Mijn nieuwsgierigheid groeit met de seconde.

Half vijf. Zonnetje. Op balkon. Tijdens het inschenken zie ik dat het bier niet schuimt. Kleur is diep donker. Bruin/zwart. Bij de eerste slok had ik niet het idee dat ik bier dronk. Wat het dan wel is, kan ik niet omschrijven. Ontzettend sterke smaak die klopt met de omschrijving.

Meesterstuk 2020. Ik ben er niet stuk van. Mijn cijfer is gebaseerd op mijn smaakvoorkeur en niet op de kwaliteit van het bier.

Bah, Bah. Een 4.

Jopen Meesterstuk 2020

0.00
4

Beoordeling

4.0/10

Pros

  • Type bier: Russian Imperial Oatmeal Milkstout
  • Alcoholpercentage: 4,6%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *