Halderbergs Barley Wine

Laat de naam je niet misleiden. Barley wine is geen wijn maar een biersoort. Wel een wat minder bekend biertje, zelfs onder de bierliefhebbers. Dit speciaal bier staat stevig in z’n schoenen met z’n hoge alcoholpercentage.Barley wine is hetzelfde als gerstewijn. En ook als Quadrupelbier. Barley wine wordt gemaakt met graan en is daarom gewoon een biersoort. Maar het hoge alcoholpercentage komt meer in de buurt van wijn. De kleur van Barley Wine kan sterk variëren. De smaak van deze sterke biersoort is vooral bitter en hoppig. Ik ben nu al razend benieuwd.

Het volgende heb ik van de website van Brouwerij  ’t Meuleneind geplukt:

De oorsprong van Brouwerij ‘t Meuleneind ligt in het Zeeuwse Westkapelle. Brouwer Jan groeide op als boerenzoon en verbaasde zich over de uitgestrektheid van de graanvelden, die elk jaar in augustus opgegeten worden door enorme dorsmachines. Hoe het geoogste graan zijn weg vervolgde en middels diverse processen z’n weg vond in de voedselketen heeft hem altijd geïnspireerd. De liefde voor bier en het ontrafelen van het mysterie rond het brouwproces bracht de verbinding tussen het groeien en bloeien op de Zeeuwse velden en het Brabantse genieten. In 2013 begon Brouwer Jan amateuristisch te experimenteren met het basis brouwen. Hij kreeg van zijn zoon, Brouwer Joost, voor zijn verjaardag een extract in blik, zo eentje waarmee je je eigen biertje kan brouwen. Dat dit eerste brouwsel nog wat aan de smaak te wensen overliet, dat is een understatement, maar een nieuwe hobby was geboren.

In 2017, na dit proces serieus genomen te hebben; uitgeprobeerd, gerommeld, geproefd en verfijnd te hebben, is deze hobby uitgegroeid tot een heuse brouwerij. Dit proces was zo aanstekelijk, dat Brouwer Joost ook niet weg te slaan was bij de ketels. Zo ongeveer eind 2019 is het uit de hand gelopen. Brouwers Joost en Jan zeiden hun baan op, om al hun tijd in de brouwerij te kunnen steken. Nieuwe apparatuur werd binnengehaald en het assortiment is nog altijd groeiende. Een ding is zeker: er zit aandacht en liefde in de bieren van Brouwerij ‘t Meuleneind en dat proef je!

Het assortiment bij de brouwer is groot. Voor de 33cl flesjes vond ik al 24 verschillende soorten bier. Men verkoopt ook bier in flessen van 37,5 cl en 75 cl.  Naast bieren verkopen ze ook allerlei ingrediënten die je nodig hebt om bier te brouwen, zoals kroonkurken, kruiden, suikers, hop, mout, gist en flesjes.

En dan het vandaag uitgezochte biertje: DE HALDERBERGS BARLEY WINE. Dit bier vindt zijn oorsprong in de Brabantse gemeente Halderberge. Ze is speciaal met liefde uit lokale producten op ambachtelijke wijze gebrouwen. Haar volle karakter verbergt tonen van chocolade en zachte donkere mouten. Een streekproduct vol allure. Barley Wine is de Engelse term voor gerstewijn. Barley Wine is een bier met een hoog alcoholpercentage en relatief veel restsuikers.

En dan de test. Het bier is donker van kleur en troebel, mistig. Bij de eerste slok moest ik gelijk denken aan De Verboden vrucht (gaf ik een 6.0) en Proud te be Stout (gaf ik een 7.1). Genoemde bieren vond ik behoorlijk bitter. Dit bier vond ik aangenaam bitter. Ik kom dan ook op een 7.5. Interessant voor mij is dat er ook een Halderberg Tripel is van 8,5%. Halderbergs Tripel vindt zijn oorsprong in de Brabantse gemeente Halderberge. Ze is speciaal met liefde uit lokale producten op ambachtelijke wijze gebrouwen. Deze omschrijving komt me bekend voor. Een Tripel met een volle ronde smaak, een ideaal biertje voor een mooi moment. Als recht geaard liefhebber van tripels ga ik hem toch een keer proberen. Even in gedachte houden.

Halderbergs Barley Wine

7.5

Beoordeling

7.5/10

Pros

  • Type bier: Barley wine
  • Alcoholpercentage: 10,5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *