Ename Tripel

Vandaag weer een Belgisch biertje. De ENAME TRIPEL. Een Ename Abdijbier van brouwerij Roman. Dit is de oudste familiebrouwerij van België. Carlo en Lode Roman (14e generatie) staan nu aan het hoofd van de brouwerij.

 

 

 

Dit sterk blonde abdijbier, hergist op fles, geurt naar citrus, ananas, perzik, nectarine en kruiden. Mout en hop strelen de smaakpapillen, beide mooi in balans. De aanzet is lichtzoet, de afdronk, pittig tot pikant. Aldus de omschrijving van de brouwer.

 

In de tiende eeuw vormde de Schelde de grens tussen het Franse en het Duitse rijk, met Ename als strategisch punt. In 1063 werd er de Benedictijnenabdij gesticht. Vanaf die datum dateren de eerste brouwactiviteiten. De abdij werd het kloppende hart van Ename. Tot de achttiende eeuw bruiste het in en rond de abdij van de bedrijvigheid. Helaas werd tijdens de Franse revolutie de abdij met de grond gelijk gemaakt. Ruïnes zijn het enige wat er nog van rest. Maar gelukkig is samen met de abdij van Ename het bier niet voorgoed verdwenen. Met passie voor bier, vakmanschap en respect voor het middeleeuws Benedictijnenrecept brouwt Brouwerij Roman vijf volwaardige abdijbieren, elk met hun eigen karakter, waaronder deze Tripel. Leuke biernamen zijn, SLOEBER, GENTSE STROP en REBELSE STROP.

 

Leuk om te vertellen is dat de brouwerij ieder jaar concerten organiseert. Brouwerijconcerten. Vijf weken lang kan je genieten van de beste bands én het lekkerste bier! De concerten zijn wat de toegang betreft gratis. Ik ga er maar vanuit dat er genoeg bier verkocht wordt. Voor het eerst in zestien jaar staan er Tribute bands geprogrammeerd. Deze bands hebben allemaal maar één doel voor ogen: het best mogelijke eerbetoon brengen aan de artiesten waar zij naar opkijken!

Een voorbeeld van een programma van de 16e Brouwerijconcerten (deze keer onder de naam De Tribute Bands Edition) is:

 

Woensdag 5 juli: De boM – Tribute Doe Maar
‘De boM’ is een in 2012 opgericht Vlaams eerbetoon aan de Nederlandstalige popgroep Doe Maar. Met veel passie brengt De boM op 5 juli hits zoals Belle Hélène, 32 jaar, één nacht alleen. Nou, dat is toch leuk van onze zuiderburen. Een lekker biertje er bij (of meer dan één) en je avond kan niet meer stuk.

Nu het cijfer nog. Het was weer een bier met verwijzing naar religie en de smaak was niet verkeerd. Mooie kleur bier trouwens. Ik kom op een 8.8.

 

 

Ename Tripel

8.8

Beoordeling

8.8/10

Pros

  • Type bier: Tripel
  • Alcoholpercentage: 8,5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *