Saison Dupont

Dit weekend heb ik een bier geproefd van Brouwerij Dupont. Brouwerij Dupont is gestart in een oude boerderij die gebouwd werd in 1759. In 1844 werd ze omgevormd tot boerderij-brouwerij Rimaux-Derrider, gespecialiseerd in de productie van Bière de Miel en Saison-bier. Deze naam vindt zijn oorsprong in het feit dat boerderij-brouwerijen dit soort bier in de winter brouwden om het in de zomer te consumeren.

De Saison Dupont is een hoge gistingsbier met hergisting in de fles. Reeds in 1844 werd dit bier gedurende de winter in de hoeve-brouwerij gebrouwen. Gedurende enkele maanden kreeg dit bier een tweede gisting op vat, waarna het werd geschonken om de dorst van de seizoenarbeiders op de hoeve te lessen.

Nog steeds wordt Saison Dupont beschouwd als “de klassieker onder de Belgische seizoenbieren”!
Koperblond, de fijnste hoparoma’s en een uitgesproken droge bitterheid maken dit bier tot een ongeëvenaarde dorstlesser, zoals het oorspronkelijk was. De selectie van gisten leent zich tot specifieke aroma’s en een typerende smaak. De reële nagisting in de fles, die nog lang zal doorgaan in uw kelder, resulteert in een complex en bijzonder aromatisch bier.

Ik vond de smaak direct aangenaam en heel herkenbaar, alsof ik dit bier al eerder had gedronken. Dit was overigens de eerste keer. Na even wat nadenken, viel op zich wel mee met een alcoholpercentage van 6,5%, viel het kwartje. Het was alsof ik mijn favoriete bier van jaren geleden dronk en wel de ……………….AMSTEL 1870. Cijfer 8.1.

Saison Dupont

8.1

Beoordeling

8.1/10

Pros

  • Type bier: Saison
  • Alcoholpercentage: 6,5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *