Duvel

Vandaag is het de beurt aan een heel bekend biermerk. DUVEL. Wie kent het niet. Van Brouwerij DUVEL MOORTGAT in België. Brouwerij Duvel Moortgat is een Belgische familie-brouwerij, opgericht in 1871 door Jan Leonardus Moortgat en gelegen in het Antwerpse Breendonk, een deelgemeente van de gemeente Puurs. Sinds 1871 zorgen passie en vakmanschap ervoor dat Duvel wordt gebrouwen tot in de perfectie.

Volgens de website is haast slecht voor de rijping van dit bier. Ik citeer: Als het er echt op aankomt, is het beter om tijd en aandacht te schenken. Daarom bewaren wij ons geduld wanneer we Duvel brouwen en laten narijpen in onze kelders. 90 dagen lang geduld. Dat kán korter, absoluut. Maar alleen door de tijd te nemen ontstaat het bruisende, langzame samenspel van mout, gist en alcohol wat Duvel tot zo’n bijzonder verleidelijk bier maakt. Dus laat de rest zich maar haasten, wij weten wel beter, geduld smaakt uiteindelijk een stuk lekkerder.

Het staat met grote letters op de gevel van de brouwerij: Sssst hier rijpt den Duvel…. En dat is zeker waar, want na de botteling van het bier in de fles laten ze Duvel rusten. 2 weken in de warme kelders en 6 weken in de koude kelders van de brouwerij. Alles om Duvel optimaal te laten rijpen tot de perfecte smaak.

 

Gewoon is maar saai. Gewoon is het onopvallend opgaan in de massa en het tevreden zijn met een zesje. Gewoon is alles behalve speciaal. Daarom is ons glas alles behalve gewoon. Een taille als die van Marilyn Monroe, die de schuimkraag hoog houdt. De grote opening waar de aroma’s vol tot hun recht komen. En een kleine ‘D’ onderin het glas gegraveerd. Geen onbeduidend stukje versiering, maar de lanceerbasis van een tornado van fijne koolzuurbellen die zorgt dat elke Duvel smaakt als een tien, van de eerste tot de laatste slok. Ik vind het weer een fantastische omschrijving. Kijk, zonder die details was Duvel een stuk saaier geweest.

De omschrijving van het inschenken van een Duvel moet zeker ook vermeld worden. Een Duvel uitschenken doe je met geduld, zonder te klokken en als het even kan met een gradenboog. Je start met een droog glas. (Dit was nieuw voor mij). Dat hou je in een hoek van exact 45 graden. Je brengt het glas tijdens het schenken stilaan rechtop. Zo krijg je die mooie, royale schuimkraag. Dit vereist trouwens wel enige oefening heb ik gemerkt.

Over een cijfer hoef ik niet lang na te denken. Ik ben gek op dit bier. Het gaat bij mij in de top 5 komen. De brouwer zelf geeft een 10. Ik geef een 9.1. Ik zie nu reeds dat ik na het 70e biertje cijfers moet gaan bijstellen. Schuif ik nog even voor me uit. Tenslotte bewaar ik de test met Westmalle voor het laatst.

Duvel

9.1

Beoordeling

9.1/10

Pros

  • Type bier: Belgisch blond
  • Alcoholpercentage: 8,1%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *