Affligem Tripel

Vandaag de AFFLIGEM TRIPEL van brouwerij Alken-Maes. Brouwerij Alken-Maes is het  tweede grootste brouwbedrijf van België. In 1988 fuseerde Brouwerij Maes met Brouwerij Alken-Kronenbourg van de Franse voedingsgroep BSN (Boussois-Souchon-Neuvesel). Beide partijen brachten hun Belgische belangen samen in de nieuwe groep Brouwerijen Alken-Maes. Theo Maes legde in 1993 zijn functie als gedelegeerd bestuurder neer en verkocht zijn aandeel van 25% aan hoofdaandeelhouder BSN, dat met een meerderheid 85% van de aandelen volledige zeggenschap kreeg. In 1995 verkocht BSN alle brouwerijen in Frankrijk, Italië en België aan Scottish&Newcastle uit het Verenigd Koninkrijk. In 2008 werd Scottish & Newcastle op hun beurt opgekocht door Heineken en Carlsberg voor een bedrag van € 10,4 miljard. Na de opdeling kwam Alken-Maes terecht in de Nederlandse groep Heineken.

Eigenlijk een saai verhaal voor wat de brouwerij betreft. Ik vertel het toch omdat het niet de eerste keer is dat ik dergelijke overnames tegenkom in de brouwerijwereld. Als bierliefhebber met veel gevoel voor nostalgie is dit natuurlijk een afschuwelijk verhaal. Veel leuker is het om te lezen dat een brouwer is begonnen in het verre verleden en vandaag de dag gewoon nog bestaat. Zie bijvoorbeeld de geschiedenis van WESTMALLE. Maar goed, het is niet anders. Gelukkig is er wel een historie over het bier AFFLIGEM.

Het is het jaar 1074. Zes Belgische ridders besluiten hun zwaarden te verruilen voor monnikengewaden en hun levens te wijden aan de vrede. De ridders geloven in de waardigheid van arbeid en vestigen een monnikenorde met de spreuk “Felix Concordia” wat “Gelukkige Eendracht” betekent.  Hun eerste taak? Een abdij bouwen in het Belgische dorpje AFFLIGEM. Tien jaar later hebben de monniken de abdij gebouwd. Ze gaan meteen aan het werk om een drank te brouwen dat veiliger is dan middeleeuws water, namelijk bier. Niet zomaar bier. Achter de heilige muren van hun nieuw gebouwde abdij beginnen de monniken AFFLIGEM bier te brouwen. Er is nog veel meer te vertellen over de historie van AFFLIGEM maar dan wordt het een erg lang verhaal. Dus gaan we over op de smaak.

Dit heldere, amberkleurige biertje heeft een aandachtige, rijke smaak en een romige schuimkraag. Als je de bokaal optilt, komen de aroma’s van versgebakken brood, banaan en rijp fruit je tegemoet. Na iedere slok prof je de zoetheid van de restsuiker gecombineerd met de smaken van abrikoos en perzik. AFFLIGEM TRIPEL heeft een middelmatige body en voelt zacht in de mond. De afdronk is kruidig en bitter. Wederom een fantastische omschrijving, toch? Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alles herken in de smaak-omschrijving maar ik vind het een geweldig biertje. Het komt voor mij in de buurt van Tripel-bieren zoals LA TRAPPE, KARMELIET en WESTMALLE. Alcoholpercentage is 9%. Cijfer 9.1

Affligem Tripel

9.1

Beoordeling

9.1/10

Pros

  • Type bier: tripel
  • Alcoholpercentage: 9%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *