Brouwerij Klein Duimpje Proud to Be Stout

Nummer 73. Gedronken op de langste dag (21 juni), een biertje van Brouwerij Klein Duimpje. Eerder dronk ik van deze brouwer De Blauwe Tram (een tripel). De brouwerij produceert Ambachtelijk bier uit de Bollenstreek.

Eén van de brouwmeesters van Brouwerij Klein Duimpje is Erik Bouman (1959). Erik is sinds 1990 actief in het maken van alcoholische dranken. Vermeldenswaardig is, dat het in mei 1997 door Erik, en zijn brouwmaat Bas van der Voort, ingezonden bier van het Engelse type “Porter” uit meer dan 400 ingezonden bieren werd gekozen tot het beste bier bij het dertiende Algemene Kampioenschap over alle klassen. Daarmee was Erik Nederlands Kampioen amateur bierbrouwen 1997. Dit zegt wel wat over deze brouwer.

Citaat uit de IJmuider Courant van 26 juli 2011:

HILLEGOM – Hillegommer Erik Bouman begint aan de Hyacintenlaan zijn eigen brouwerij met proeflokaal, Klein Duimpje geheten.

Proud to be (blackberrie) stout.

Dikke stevige, vette Imperial Russian Stout met mega veel, door onze klanten, geplukte bramen!

Ingrediënten:

Basis   water
Mouten Pilsmout, Crystal mout 150, Special-B mout, Amber mout, Black malt, Brown malt, Oat malt
Hoppen Challengerhop
Extra Bramen, Suiker, Gist

Het alcoholperentage is 11%.

Stout is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout Er bestaan zowel hoogegiste als laaggegiste varianten.

Ik moest gelijk denken aan test nummer 13, De verboden vrucht. Die smaakte zoet. Dit bier heeft een bittere smaak. Opvallend vond ik de smaak van bramen (althans, dat proefde ik).

Als tripelliefhebber is het drinken van een stoutbier wel een uitdaging. Zoals zo vaak gezegd, het blijft een kwestie van (persoonlijke) smaak en dit is niet mijn bier. Gaf ik de verboden vrucht een 6,9, dit bier krijgt van mij een 7.1.

Heeft waarschijnlijk te maken dat ik in dit bier geen koriander proefde en in de verboden vrucht wel.

Brouwerij Klein Duimpje Proud to Be Stout

7.1

Beoordeling

7.1/10

Pros

  • Type bier: Russian Stout
  • Alcoholpercentage: 11%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *