Egmonds Sancti Adalberti

Vandaag een Egmondse Dubbel. Biologisch Abdijbier. De naam is: SANCTI ADALBERTI van brouwerij EGMOND.

Aanvankelijk (sinds 2009) werden de bieren gebrouwen in Brouwerij De Prael te Amsterdam voor Brouwerij Egmond en later in de eigen brouwerij in Egmond. Het eerste bier, Sancti Adalberti Egmondse Tripel, werd uitgebracht op 28 juni 2009. De Egmondse Dubbel werd gepresenteerd op 14 oktober 2012. Een jong biertje dus.

Sancti Adalberti is een Nederlands abdijbier van hoge gisting. Even het geheugen opfrissen: Abdijbieren zijn bieren die verbonden zijn met een kloostergemeenschap. Deze verbinding is ofwel officieel erkend, waarbij het bier voldoet aan de reglementen, of niet. Indien het voldoet aan bepaalde regels is het meestal een Erkend Belgisch Abdijbier. Een voorbeeld hiervan is Grimbergen. In het geval dat het bier gebrouwen wordt door trappisten en erkend wordt door de Internationale Vereniging Trappist, mag het bier een trappist worden genoemd. Een voorbeeld hiervan is Westmalle. Indien het bier niet wordt erkend onder een van die beide noemers, betreft het een onofficieel abdijbier. Dit laatste is het geval als een bier wel de naam van een abdij draagt of zichzelf een abdijbier noemt, maar hier geen erkende band mee heeft. Onder die categorie vallen ook bieren die niet de naam dragen van een specifieke abdij, maar wel gebrouwen worden volgens een dergelijk receptuur. Voorbeelden hiervan zijn Witkap en Sint Bernardus.

Sancti Adalberti wordt gebrouwen in licentie met de abdij van Egmond en is geworteld in het verleden van de abdij. Daarom heb ik de website van de abdij bezocht en vond daar de volgende afbeelding met tekst.

De speciaal-bieren van Sancti Adalberti worden ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt. Toevoeging van lindebloesem zorgt voor een eigen karakter en een heerlijke geur.

De bieren zijn ongefilterd en ongepasteuriseerd en kennen een nagisting op de fles. Sancti Adalberti is geënt met water uit de bron op de Adelbertusakker in Egmond-Binnen. Wonderverhalen vertellen over de genezende werking. Blinden en slecht zienden zouden baat hebben bij het drinken van dit water. De bron in onder beheer van de Stichting Adelbertusakker.

Ingrediënten
Gebrouwen met Bleek mout, Münchener mout, Caramunich- en Roast mout.
Gehopt met Hallentauer en Perle hop.
Stamwort gehalte 15,5 ˚ plato.
Bitterheid 25 EBU.

Deze brouwer heeft 7 bieren in het assortiment. Kijk ….. dat is lekker overzichtelijk.

Sancti Adalberti Egmondse Dubbel is een mooie robijnrode dubbel, met de geur van rijp rood fruit en caramel. De smaken van caramel en gebrande mout zijn harmonisch en verfijnd. Alcoholperentage is 6,5%

Hoe was mijn ervaring met dit bier?

De kleur is mooi. Inderdaad robijn rood. Wat de helderheid van dit bier betreft denk ik aan mistig. Door dit bier kun je niet kijken door de waas die er in zit. En dan de smaak. Nog even benadrukken dat smaak erg persoonlijk is. Ik proef duidelijk de caramel. Het moet nog blijken of ik door het drinken van dit bier (met geënt water uit de bron) beter ga zien. Mijn ervaring met dit bier is positief. Een echt lekker biertje die, denk ik, gezien de hele beschrijving, met zorg is bereid. Een aanrader. Ik geef een 8.0

Egmonds Sancti Adalberti

8

Beoordeling

8.0/10

Pros

  • Type bier: rode dubbel
  • Alcoholpercentage: 6,5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *