Kapittel Tripel Abt 10

18 juni 2017. Een greep uit de biervoorraad resulteerde weer in een Belgische TRIPEL. Van Brouwerij Leroy in Boezinge. Ik heb al eerder een bier van deze brouwerij geproefd. Het Poperings Hommelbier. Die gaf ik een 7.9.

Deze keer de KAPITTEL (Watou) TRIPEL ABT 10°. De naam Kapittel (afkomstig van het Latijnse Ka’pi’tel) betekent zoveel als de congregatie of leefgemeenschap van een Abt, Prior, Pater monniken in een kloostergemeenschap.

Dit bier is een amberkleurige tripel van hoge gisting met nagisting op de fles. De omschrijving op de site van de Brouwer is als volgt:

Deze tripel heeft een vol en complex smakenpallet dat het best omschreven kan worden als vol, rond, licht hoppig maar niet bitter, eerder licht zoetig. De onaangename smaak van alcohol ???????? is afwezig, deze is vervangen door een warm mondgevoel.

Een warm mondgevoel. Die had ik nog niet gehoord. Misschien begrijp ik straks (als ik het gedronken heb) wat ze hiermee bedoelen.

Technische info:

  • Alcoholvolume: 10 vol%
  • Hop: 2 variëteiten
  • Mout: 4 variëteiten

Het is echt opvallend dat op veel biertjes paters en monniken zijn afgebeeld of de omschrijving van het bier verwijst naar deze beroepsgroep (niet echt een goed woord). Kijk ook maar naar Westmalle. Ik begin steeds meer te geloven dat ik destijds het verkeerde beroep heb gekozen. Als ik het nog eens over mocht doen

………………….. En de rijm: in de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier ….. ik geloof er niets van. Bijna alle biersoorten hebben iets te maken met religie of verwijst er naar. Dit maakt het einde van het leven iets dragelijker. Goed, terug naar KAPITEL WATOU. Gedronken vandaag om half vijf op……..precies mijn balkon. De zon scheen. Op zondag is het altijd rustig in de buurt. Dus dacht ik, dit wordt weer in stilte genieten. Dat was het ook. Na het openen van het flesje rook ik direct een zoete geur. De eerste slok was verassend. Daarna wat minder maar toch echt lekker. Opvallend vind ik dat de eerste slok bij alle biertjes (behalve Westmalle) altijd afwijkt van de volgende slokken. Dan kan wellicht ook veroorzaakt worden door de alcohol. De smaak was inderdaad zoet. En kruidig. Een troebel biertje.

Conclusie. Lekker biertje. Cijfer 9.0. O ja en het warme mondgevoel …………………….. kon ik niet echt plaatsen. Of het moet de buitentemperatuur van 28 graden zijn geweest.

Kapittel Tripel Abt 10

9

Beoordeling

9.0/10

Pros

  • Type bier: Tripel
  • Alcoholpercentage: 10.0%

2 Replies to “Kapittel Tripel Abt 10”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *