Floreffe Tripel

Vandaag komt er weer een Belgische Abdijbier uit de kast. DE FLOREFFE TRIPEL. Van Brasserie Lefebvre in Quenast. Quenast is een dorp in de Belgische provincie Waals-Brabant. Alcoholpercentage  is 8%. Op de foto komt de kleur niet goed over. Het is een amberkleurig bier. In mijn laatste smaaktest (Kapittel Tripel Abt 10) kom ik tot de conclusie dat veel bieren iets te maken hebben met religie. Nu dus weer. Ik weet nu ook waarom monniken zo trouw en nauwgezet bidden. Deze krachtige, op fles hergiste Tripel was het favoriete bier van de monniken van de abdij van Floreffe. Als de monniken te laat waren voor het gebed of in het refectorium, moesten ze het als straf zonder hun geliefkoosde Floreffe Triple stellen. Ik heb het gedronken. Nou, neem van mij aan, je wilt echt niet te laat zijn voor het bidden. Ik geef als cijfer een 9.2.

Omschrijving van de brouwer: De “Floreffe Triple” heeft een blonde, amberkleurige body en romige schuimkraag. De neus ??????  is uitermate origineel en combineert hout- en kruidtoetsen (kruidnagel, vanille) met de fruittoetsen van rijpe renetappels. Deze aroma’s worden begeleid door een heerlijke moutsmaak en een geraffineerde bitterheid. Dit krachtige en evenwichtige bier heeft een zachte afdronk met toetsen van calvados, karamel en zoethout.

Ik weet niet of ik deze omschrijvingen allemaal heb herkend tijdens het drinken van dit super bier. Ik kan alleen maar zeggen. Echt weer een fantastische BELGISCHE TRIPEL.

Nieuw voor mij was de uitleg van de brouwer hoe je met het bierglas moet omgaan. De presentatie van een mooi glas bier kan alleen in een zuiver en helder glas. Probeer glazen niet te bewaren in bijvoorbeeld een keukenkast: vetdampen kunnen op het glas neerslaan en dit kan een ongunstig effect hebben op het schuim. De glazen verticaal met de opening naar boven bewaren. Glazen die omgekeerd opgeborgen worden krijgen na een tijdje een laagje en zien er mat en dof uit.
Wat het onderhoud betreft, zet je liever geen glazen in de vaatwasser. De vetresten van de borden kunnen op de glazen blijven zitten. Was bierglazen beter met de hand en vermijd zwaar geparfumeerde detergenten die een negatief effect kunnen hebben op het schuim en de aroma’s. Het beste is speciale detergenten voor het reinigen van glazen te gebruiken. Tijdens het serveren zowel fles als glas schuin houden zonder dat ze elkaar raken. Het uitschenken mag met enige zwier gebeuren, maar laat het bier niet klokken uit de fles. Halverwege, het glas recht houden en de fles verder uitschenken.

Wat me tot nu toe het meeste plezier geeft (buiten het drinken van het bier) zijn de omschrijvingen van de brouwers over de geschiedenis, het bereiden en de smaak van het bier.

Floreffe Tripel

9.2

Beoordeling

9.2/10

Pros

  • Type bier: Tripel
  • Alcoholpercentage: 8%

One Reply to “Floreffe Tripel”

  1. Leuk stukje zeg!! Nog best een kunst dat inschenken, maar oefenen met water en niet met het kostbare schuimend goedje☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *