Trappistes Rochefort Nr. 8

Ik ga er vandaag weer echt voor zitten. Niet alleen vanwege het weer maar

 

ook omdat ik een TRAPPIST uit de voorraadkast heb gehaald. Het is pas de tweede Trappist van de 20 biertjes. TRAPPISTES ROCHEFORT nummer 8. Al moet ik niet al te enthousiast doen, want het is geen Tripel. De vorige Trappist was wel een Tripel. De La Trappe Tripel en die kreeg een 9.0.

Ik heb dit bier al meer gedronken maar ik kan me de smaak niet meer herinneren. Dat betekent niet veel goeds.

Rochefort 8 is een Trappistenbier en één van de 3 bieren van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy. Van de drie bieren:

  • Rochefort 6: rode kroonkurk, 33 cl, 7,5% alc.
  • Rochefort 8: groene kroonkurk, 33 cl, 9,2% alc.
  • Rochefort 10: blauwe kroonkurk, 33 cl, 11,3% alc.

is dit met meer dan 60 % van hun totale productie, het meest verkochte bier. Het is gelijk ook het jongste bier, het werd voor het eerst gebrouwen in 1954. Broeder Pierre brouwt in de volstrekte rust van de abdij zijn Rochefortbieren Het zijn pareltjes voor stille genieters net als de abdij zelf die normaal niet te bezoeken is. Deze 8 is ook het bier dat de paters er presenteren aan de mensen die bij uitzondering toch welkom zijn in de abdij. Ik moet toch eens uitzoeken wanneer je bij uitzondering welkom bent.

Een kwaliteits- en authenticiteitslabel   wordt toegekend aan de bieren, kazen en likeuren die uitsluitend in de trappistenabdijen geproduceerd worden. Het bijbehorende logo staat garant voor het opvolgen van zeer strikte voorschriften. De producten moeten gefabriceerd en verhandeld worden met inachtneming van alle kwaliteitseisen en ethische normen. Hier hebben we het al eerder over gehad.

Smaak & beschrijving van de Brouwerij.

De smaak van dit bier is lichtjes zoet met vlokjes kruiden. De alcohol en donkere fruittoetsen zijn mooi in evenwicht. Het is een beetje droog en heeft vooral toch de nodige dosis bitter in de afdronk. Het bier heeft een roodbruine kleur met een stevige crèmekleurige schuimkraag die goed aan de wand van het glas blijft plakken. De geur is complex: kruidig, fruitig en zelfs een beetje bitter. Ook is er een geur van rozijnen waar te nemen. Bij het uitschenken komt ook de geur van geroosterd mout vrij. Het bier zelf: Rochefort 8 is net als zijn broertjes 5 jaar officieel houdbaar. Wanneer je deze trappist proeft, begrijp je meteen waarom hij zo vaak wordt geserveerd in de horeca. Tip: neem er een stuk zwarte chocolade bij of een chocoladedessert en je komt in de zevende hemel terecht. Nou, die zevende hemel is mij niet gelukt. Het smaakte me overigens prima. Ik vond dit bier mooi van kleur en de smaak en reukomschrijving kloppen. Ik geef dit bier een 8.1 en waarom ….. echt wel een lekker biertje, echter geen Tripel.

Leuk om nog even te vermelden is het volgende:

De Cisterciënzers van de Strikte Observantie, zoals de trappisten officieel voluit heten, staan bekend om hun afzondering: de kloostergebouwen en de meeste brouwerijen zijn verboden terrein voor gasten. Er zijn nog een vijftiental oudere monniken. Dit resulteert in een niet-economische verkoop. De monniken maken geen reclame, doen niet mee aan moderne trends – ze hebben bijvoorbeeld pas sinds 2006 een website – en produceren slechts wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse bestaan en om een deel aan goede doelen te schenken. De verkoop aan de abdij vindt alleen in het weekend plaats. Op 29 december 2010 werd het oude gedeelte van de abdij door een brand verwoest. De bibliotheek, de kapel, de woonvertrekken van de monniken en de brouwerij, waar het trappistenbier wordt gebrouwen, bleven gespaard. God zij gedankt en geprezen.

Trappistes Rochefort Nr. 8

8.1

Beoordeling

8.1/10

Pros

  • Type bier: Gerstewijn
  • Alcoholpercentage: 9.2%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *