Witkap Pater Tripel

Er kwam weer een Belgische Tripel uit de kast. DE WITKAP-PATER TRIPEL. Een bier van hoge gisting, gebrouwen naar aloude traditie met de edelste ingrediënten waaronder aromatische hopbloemen. Witkap-Pater wordt gedegusteeerd op vele gelegenheden. Als aperitief, bij de maaltijd, op een terasje of aan de open haard. Dit vul ik dan aan met “om half vijf in de zon op balkon”. Dit alles suggereert een veel belovende smaak. Dat viel eigenlijk een beetje tegen.

Het bier is van brouwerij Slaghmuylder. Deze werd opgericht in 1860 door Emmanuel Slaghmuylder. Witkap was het eerste abdijbier in de zin dat het bieren waren in de kloostertraditie, die niet door een kloostergemeenschap werden gebrouwen. Het verwijst niet naar een historische of bestaande abdij. De witte kappen die de trappisten tijdens kerkdiensten droegen waren voor gistingschemicus Hendrik Verlinden(1866-1940) inspiratie om zijn bier in 1929 “Witkap” te noemen. In 1932 liet hij zelfs “Witkap Pater = Trappistebier als merknaam registreren. De trappisten van Westmalle namen hiertegen gerechtelijke stappen, maar werden in 1934 in het ongelijk gesteld, vermits zij enkel een vereniging zonder winstoogmerk vormden, die dus geen beroep kon doen op het handelsrecht. Sindsdien werd het gebruik van de term “trappistenbier” door de paters node getolereerd.

Tekst op de site van de brouwer: Witkap·Pater Tripel (Alc. 7,5% vol.) is een helder goudgeel bier, zeer complex van smaak met een fruitige neus en een mooie lange afdronk. Een delicaat bier voor fijnproevers. Om optimaal van het aroma en de smaak te genieten, wordt Witkap·Pater het best op frisse keldertemperatuur geserveerd. Bij het uitschenken mag de fles vooral niet geschud worden. Door het glas in één zachte beweging volledig vol te schenken, blijft het bezinksel aan de bodem van de fles kleven en kan een heldere Witkap·Pater gedegusteerd worden.

Dit is weer een mooie omschrijving. Daar zou je het bier alleen al een 10 voor geven. De smaak was toch even anders. Andere bieren van deze brouwer zijn o.a.

Paasbier en kerstbier
Witkap Pater Dubbel
Witkap Pater Stimulo
Witkap Pater Special 

Conclusie. De eerste slok van dit bier was verrassend, maar daarna smaakloos. Ik bedoel hiermee dat ik de smaak nergens aan kon ophangen. Viel dus tegen voor een Belgische Tripel. Cijfer 7.1

Witkap Pater Tripel

7.1

Beoordeling

7.1/10

Pros

  • Type bier: Tripel
  • Alcoholpercentage: 7.5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *