St-Feuillien Tripel

Vandaag wederom een Belgische Tripel. Wat mij betreft mag er elke dag een Belgische Tripel op het menu staan. Van Brouwerij St-Feuillien heb ik gedronken de ST-FEUILLIEN TRIPEL. De brouwerij werd in 1873 opgericht door Stéphanie Friart. Nu de vijfde generatie aan de slag is, gaat de familie Friart verder met de productie van een breed scala van bieren, waaronder het bier van de Abdij St-Feuillien, de Saison en de Grisette, met de wens om zich in de geschiedenis van de regio te verankeren en de lokale traditie verder te zetten.

De familiebrouwerij besteedt voortdurend aandacht aan de kwaliteit van haar producten en investeert op een duurzame manier in hulpmiddelen. Zo worden, met nog steeds dezelfde passie en knowhow, nieuwe bieren ontwikkeld. Het afgelopen decennium werd gekenmerkt door belangrijke investeringen, zoals de installatie van een geheel automatische en krachtige brouwzaal. Men spreekt zelf van een HIGHTECH Brouwerij. Per jaar produceert men 40.000 HL bier, waarvan 1/3 voor het buitenland bestemd is. Vreemd genoeg wordt Nederland niet genoemd als belangrijk exportland.

Omschrijving van de brouwer over dit bier is als volg: Het schuim is wit, fijn en zeer dicht. Het uitzicht is vrij bijzonder en ondanks de lichte amberkleur verbaast het bier de kenner met een nadrukkelijke toets van mout. De neus is rijk met een unieke combinatie van hoparoma’s, kruiden en typische, zeer fruitige, gistingsgeuren. De tweede gisting op fles zorgt voor een uniek gistaroma. De smaak is krachtig met een uitzonderlijke afdronk. Dit is te wijten aan enerzijds de dichtheid maar anderzijds ook aan de langdurige rijping van dit bier. ‘s Zomers is de Tripel verfrissend en uitstekend te genieten als aperitief. ‘s Winters verrast de volle smaakontwikkeling. De Tripel is bij uitstek het bier voor genieters. Wel, dit laatste kan ik beamen. Alle andere omschrijvingen, prachtig om te lezen, maar ik kan er niet zo veel mee. Het kruidige qua smaak (zoals bij de meeste tripels) vond ik hier niet echt aanwezig. Maar, zoals bij de meeste bij Belgische Tripels het geval is, wederom een kwaliteitsbier.

Alcoholpercentage is 8,5%. Cijfer. Toch best moeilijk met al die lekkere tripels. Ik geef een 8.9. Een aanrader dus.

St-Feuillien Tripel

8.9

Beoordeling

8.9/10

Pros

  • Type bier: Tripel
  • Alcoholpercentage: 8,5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *