Brugge Tripel

Vandaag is het weer de beurt aan een Belgisch biertje. DE BRUGGE TRIPEL.

Mijn vorige biertest ging over CORNET OAKED. Gebrouwen door Brouwerij De Hoorn, dat onderdeel is van PALM. De Brugge Tripel wordt gebrouwen door Brouwerij De Gouden Boom te Brugge. Ook deze brouwer is onderdeel van PALM.

DE GOUDEN BOOM is gelegen in de oude binnenstad van het historische Brugge waar een zekere Jan Hugheins bier brouwde sinds 1455. Generaties lang is er afwisselend een brouwerij, dan weer een stokerij. Jules Vanneste koopt het gebouw dat in die tijd nog stokerij ‘t Hamerken huisvest in 1872. In 1889 zet hij de stap om de stokerij definitief te verbouwen tot een brouwerij. Al snel zijn de hoge gistingsbieren van ‘t Hamerken een begrip in de Brugse regio. In 1983 krijgt de brouwerij de naam DE GOUDEN BOOM. Deze naam verwijst naar het huwelijk van Margaretha van York met Karel de Stoute in 1468, waar de winnaar van het riddertornooi een Gouden Boom – het Brugse stadssymbool – meekreeg als trofee.

In 2003 verleent de prior van de Sint-Pietersabdij in Steenbrugge aan Brouwerij PALM de licentie om de abdijbieren STEENBRUGGE te brouwen. Hij draagt Belgisch grootste familiale brouwer op de erfenis van Sint-Arnoldus zorgvuldig te bewaren voor het nageslacht. De brouwerij belooft plechtig te waken over het unieke, oude recept. Blijft er god zij dank nog iets van nostalgie over.

Het van oudsher Brugse stadsbier is krachtig en bitterzoet. BRUGGE Tripel heeft een mooie goudblonde kleur en een stevig, rotsachtig schuim dat een tekening van Brugs kantwerk achterlaat op het glas. Het aroma heeft een typisch fenolisch gerookte toets en de smaak is bitter, rijk en romig.

Hoge gisting – Hergist op fles (8,7 Vol. % Alc.).

Het geheim van het stadsbier BRUGGE Tripel is gelegen in de eigen samenstelling van het kruidenmengsel ‘gruut’, dat haar smaak en aroma verrijkt. In Brugge werd al wie bier brouwde verplicht een ‘gruut’ te gebruiken en dat aan te kopen in het stedelijke kruidenhuis, ‘Gruuthuse’ genaamd. Jan van Brugge en zijn nazaten, die later Van Gruuthuse werden genoemd, kregen tot laat in de 16e eeuw het monopolie op de verkoop van het Brugse ‘gruut’. Terzelfdertijd werden taksen geheven ten voordele van de Graaf van Vlaanderen. In BRUGGE Tripel wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet.

BRUGGE Tripel ondergaat een tweede gisting op fles. Tijdens de afvulling wordt een hoeveelheid suiker en gist toegevoegd die in de ‘warme kamer’ vergist tot alcohol en koolzuurgas. Daarom heeft BRUGGE Tripel een hoog koolzuurgehalte dat extra pit geeft aan het bier. De gistresten op de bodem van de fles beschermen het bier tegen oxidatie en dus tegen snelle veroudering van de smaak. Door de aanwezige gist evolueren de smaken nog met de tijd. Mede daarom is BRUGGE Tripel een echt bewaarbier.

Moment:  Degustatiebier – Te drinken om te ontspannen of om zichzelf te verwennen – Vooral alleen, maar kan ook in kleine groep. Dit is weer  zo’n mooie omschrijving. Als je een feestje hebt met 30 mensen over de vloer, zal dit bier dus echt minder smaken. J.

Of het schuim op mijn glas een tekening van Brugs kantwerk heeft achtergelaten, was voor mij moeilijk te beoordelen? De smaak kwam overeen met de omschrijving. Geweldig lekker, troebel biertje. Of dit komt door het kruidenmengsel GRUUT? Wie zal het zeggen. Echt weer een tripel. Een aanrader. Mijn cijfer: een 9.1.

Brugge Tripel

9.1

Beoordeling

9.1/10

Pros

  • Type bier: tripel
  • Alcoholpercentage: 8,7%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *