Leffe Tripel

Vandaag weer eens een Belgische tripel. De LEFFE TRIPEL. Leffe tripel is een authentiek blond abdijbier met karakter, dat nagist in de fles dankzij het hoge gehalte aan gist. Een bier met een rijk geschakeerd aroma.

Informatie van de brouwer:

Leffe tripel wordt gebrouwen volgens een zuivere traditie, is een krachtig, troebel abdijbier. Dit bier heeft zijn naam te danken  aan de hoeveelheid hop en mout dat het bevat. In vroegere eeuwen schilderden de kanunniken van de abdij drie kruisen op de vaten die deze variant Leffe bevatten om de smaak en de intensiteit te benadrukken. Het perfecte evenwicht tussen bitter en zoet zorgt voor een unieke smaak.

En dan staat er op de website van deze brouwer ook nog een geweldig advies, van deskundigen. De omschrijving is weer de moeite waard.

Dit blonde abdijbier met hoge gisting, dat van nature troebel is, verrast op meerder niveaus. Het evenwicht tussen bitter en zoet is magistraal, net als het aromatisch boeket, waar banaan, perzik, rijpe ananas en kruidige noten in zitten, waaronder de subtiele combinatie van koriander en sinaasappel. Wie een sterkere smaak verkiest, houdt het glas best schuin bij het uitschenken van de tripel, zodat ook het bezinksel erbij wordt  gegoten. Wie van een zachtere, zoeter smaak houdt, giet dan niet de hele inhoud in het glas.  Dit is toch een fantastisch verhaal. Voeg er bij dat de abdij van Leffe is opgericht in 1152 en dat in 1240 door kanunniken werd besloten om een brouwerij te bouwen en je hebt weer een grote dosis nostalgie te pakken.

Jammer, als je dan weer verder leest. Want in 1952 sloten de toenmalig abt (van de heropgerichte noodlijdende abdij) Cyriel Nys en Albert Lootvoet een overeenkomst om abdijbier met de naam Leffe te gaan brouwen in de brouwerij van Lootvoet.

In 1954  werd Brouwerij Artois hoofdaandeelhouder van Lootvoet. De productie werd in 1977 overgeheveld naar Brouwerij Grade in Mont-Saint-Guibert, tot de sluiting in 1996. Tegenwoordig wordt Leffe gebrouwen bij de brouwerij van Stella Artois in Leuven. Jammer van zo’n prachtig verhaal.

Niettemin heb ik echt zin in deze Belgische tripel. Alcoholpercentage is 8,5%.

Het is een mooi troebel biertje met een prima smaak. Ik heb het idee dat ik allerlei fruit proef. Naar mijn beleving een echte tripel en een aanrader. Ik geef een 9.0.

Leffe Tripel

9

Beoordeling

9.0/10

Pros

  • Type bier: tripel
  • Alcoholpercentage: 8,5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *