Houblon Chouffe

Vandaag een biertje van Brouwerij d’Achouffe. En wel de HOUBLON CHOUFFE. Brouwerij d’ Achouffe is gevestigd in het groene hart van de Belgische Ardennen. Ze zijn gespecialiseerd in de productie van kwalitatieve speciaalbieren. De geschiedenis startte aan het einde van de jaren zeventig, toen twee schoonbroers, Pierre Gobron en Chris Bauweraerts besoten om een eigen bier te maken, in hun eigen brouwerij. Met het beperkte geld waarover ze op dat ogenblik beschikten (ongeveer 5.000 euro), begon wat de fans van de brouwerij de “Chouffe Story” noemen. Op 27 augustus 1982 was het eerste brouwsel van LA CHOUFFE (49 liter) klaar.

Wat voor de stichters begon als een hobby, kende al vlug zo’n uitbreiding dat de schoonbroers beslisten zich voltijds aan de brouwerij te wijden. Ook de kabouters van Achouffe wilden al vlug andere horizonten ontdekken en hun Nederlandse neefjes waren de eersten om hen met open armen te verwelkomen. Kabouters en andere aardmannetjes maken deel uit van enkele Ardense verhalen en legendes. Vandaar dat Brouwerij Achouffe als originele marketing stunt de Chouffe kabouters bedacht. Deze kabouters komen in de vorm van illustraties en verhaaltjes op allerlei etiketten voor. La Chouffe betekent gewoon DE KABOUTER.

Ondertussen zijn in meer dan 40 landen wereldwijd bieren van de Brouwerij Achouffe verkrijgbaar. Jaar na jaar werd de unieke smaak van de bieren bekroond met zeer begeerde internationale prijzen.

Aan het einde van de zomer van 2006 besloten de oprichters van de brouwerij om het lot van hun dierbare kabouters in handen te leggen van Duvel Moortgat, die bereid was in Achouffe te investeren en het potentieel van de brouwerij te ontwikkelen. Daar gaan we weer. Jammer maar wel begrijpelijk.

De omschrijving van dit bier op de website is als volgt:

De kabouters van de Vallei der Feeën zijn kleine wezentjes met een zeer sterk temperament. Met HOUBLON CHOUFFE hebben ze eindelijk een bier gevonden dat hun schalkse aard weerspiegelt. Door zijn aroma’s uit drie verschillende soorten hop te halen, stemt de HOUBLON CHOUFFE alle kabouters tevreden, zo zeker zijn ze van hun goede smaak. Deze “India Pale Ale” wordt gesmaakt voor zijn krachtige bitterheid in combinatie met de fruitige toetsen die typisch zijn voor de bieren van Achouffe. Wat hun sterke karakter enigszins verzacht.  Op het flesje staat aangegeven dat het hier om een “TRIPEL BIER” gaat met een alcoholpercentage van  9%.

En nu de smaak. Ik vond dit weer een echte Belgische Trippel. Een aanrader. Deze moet je een keer proeven. Marketing stunt met kabouters? Nou ja, vooruit maar. Cijfer 9.0.

Houblon Chouffe

9

Beoordeling

9.0/10

Pros

  • Type bier: IPA
  • Alcoholpercentage: 90%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *