Westmalle Tripel

Nummer 70. De laatste biersmaaktest. Het testen/proeven van bier is ontstaan door mijn voorliefde voor het merk WESTMALLE en de 70 biertjes die ik als cadeau ontving voor mijn 70e verjaardag. Suggestie was, maak een verhaaltje van elk van de 70 biertjes en geef er een cijfer aan. Dat cijfer bleek uiteraard sterk afhankelijk te zijn van de persoonlijke smaak. Opvallend vond ik dat de eerste slok bij veel biertjes afweek van de volgende slokken. Het is me een paar keer overkomen dat het bier na de tweede slok tegen viel.

Het is een leuke zoektocht geworden door heel veel verschillende bieren. Toen ik met het proeven begon, wist ik niet dat er zoveel biermerken bestonden. Zoveel brouwerijen. En met name de ontwikkeling van nieuwe brouwers in Nederland vond ik opvallend. En met echt goeie biertjes. Ik was al een bierliefhebber, maar ben er ook achter gekomen dat ik met name een voorkeur heb voor Tripels en dan het liefst nog een Trappist. Al heeft dit niets met de smaak te maken. Bijna alle biertjes die ik een cijfer gaf vanaf 9.0 zijn tripels. Duvel uitgezonderd.

Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam “trappist” is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

De voorwaarden om de naam “trappist” en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” te mogen dragen, is gebonden aan een aantal regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Eén van de regels is, dat de opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken en goede doelen worden besteed.

Er zijn anno 2018 dertien bieren die de naam “trappist” mogen dragen. Daarvan zijn er elf trappistenbiermerken die aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist voldoen. Zes Belgische, twee Nederlandse, één Oostenrijkse, één Amerikaanse en één Italiaanse. De Franse en Spaanse trappistenbieren voldoen niet aan de regels omdat ze buiten het klooster gebrouwen worden. De genoemde elf trappistenbiermerken zijn:

 

Als we het over een Trippel en/of Trappist hebben dan kom je terecht in de geschiedenis van kloosters, abdijen, monniken, benedictijnen, cisterciënzers en  ……. Trappisten. Trappisten danken hun naam aan de eerdergenoemde Franse abdij Notre Dame de la Grande Trappe.  Prachtige verhalen en schitterende smaakomschrijvingen van het bier.

De laatste test is dus die van Westmalle en wel de Trippel. Een trappist.

De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle behoort sinds haar stichting in 1794 tot de Orde van de Cisterciënzers of de trappisten. Sinds het einde van de achttiende eeuw wijden monniken zich hiertoe aan een leven in gemeenschap van gebed en arbeid.

De Abdij van Westmalle is befaamd om zijn trappistenbier dat tot ver over de landsgrenzen heen graag wordt gedronken. Toch is de brouwerij geen commerciële activiteit, maar een manier voor de monniken om te voorzien in hun eigen onderhoud. De meeste inkomsten van de verkoop worden weer geïnvesteerd in de brouwerij en de goede arbeidsomstandigheden van de medewerkers. De monniken zijn immers zelf geen brouwmeesters meer, maar laten het merendeel van het brouwproces over aan externe medewerkers. Wel staan ze nog in voor de algemene leiding van de brouwerij. Het deel van de inkomsten dat niet wordt gebruikt voor het eigen levensonderhoud, wordt geschonken aan goede doelen, sociale werken en mensen in nood.

De Tripel van Westmalle is een helder, goudgeel trappistenbier van 9,5 procent alcohol. Het langzame brouwproces en de nagisting op fles leveren een complex bier op, met een fruitige geur van rijpe banaan en een mooie, genuanceerde hopneus. De zachte en romige smaak, met een bittere toets gedragen door het fruitaroma, heeft veel finesse en elegantie. Geniet ook na van de heerlijk lange en droge afdronk. Voor een dergelijke omschrijving geef ik direct al een 10. Geweldig toch? Voor het eerst gebrouwen in 1934, wordt de Tripel van Westmalle wel eens de “moeder van alle tripels” genoemd en kreeg al snel navolging door vele andere brouwerijen. De Tripel van Westmalle ontstond naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal in de abdij. In 1956 onderging het recept nog een aanpassing, maar die is sindsdien, dus al meer dan 60 jaar, onveranderd gebleven.

Door het bier rechtop te bewaren en zachtjes uit te schenken komt de gist niet in het glas terecht en blijft de Westmalle mooi helder. Liefhebbers drinken de gist apart op. Het is een natuurlijke bron van vitaminen B.

Nu de einduitslag. Vijf bieren kregen een 9.0. Vijf een 9.1 en drie een 9.2. Voor mij stond van tevoren vast dat de Westmalle Tripel in de buurt van de 10 zou uitkomen. Maar dan zou ik toch een aantal bieren te kort doen. Met name de Tripels GOUDEN CAROLUS, FLOREFFE en KARMELIET vond ik super. En van deze drie springt de KARMELIET eruit. Door de Karmeliet ging ik zelfs twijfelen welk bier er op nr. 1 zou moeten komen. Sorry brouwmeesters van Westmalle.

Maar een gedeelde 1e plaats vind ik niks. Er kan er maar één de beste zijn. Daarom heb ik de geschiedenis, het glas en de omschrijving van het bier mee laten wegen. En ook vanwege het feit dat het hier om een TRAPPIST gaat, is WESTMALLE op de eerste plaats geëindigd. Een 9.3.

Westmalle Tripel

9.3

Beoordeling

9.3/10

Pros

  • Type bier: tripel
  • Alcoholpercentage: 9,5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *